Porgandipiruk’ köögikaugetele kodanikele

Et siis tegin eile porgandipirukat ja testsööja (olles üle saanud üllatusest, et riivitud juustuga kaetud suutäis ei olnudki magus) kiitis asja täitsa heaks. Ma olin sama meelt: ise tehtud, hästi tehtud. Ja võiks müüki panna küll.

Tainas on põhimõtteliselt “muretainas” – selle vahega, et kui teha täisteranisujahust või siis sellest veel 1/3 kaerakliidega või täistera-kaerajahuga asendada (või rukkiga), jääb pisut kuiv, ehkki väga mõnusalt mure. Kel kuivahirm peal, võibki tainasse vee asemel või lausa veele lisaks hapukoort äsada (supilusikatäis või paar). Ja ehkki jahuvahetus sellest asjast “tervislikku” dieettoodet ikka ei tee, siis vähemasti saad kõva gluteenilaksu asemel natuke kiudaineid kah.

Kogus: 8-le (kui igaüks saab keskmise lõigu) Ajakulu: 1,5h (kõik kokku) Kaloreid: 3150kcal (395kcal per nägu).  Ja suurest üllameelsusest panin juurde ka umbkaudsed ajad, mil konkreetne asi valmis peaks olema (võid stopperi käima panna – kes käbe on, sel läheb vähem)

Tainas:

Täidis:

300g täisterajahu
150g võid
3 spl külma vett (või sorts hapukoort)
soola  (ja vbla 1tl küpsetuspulbrit)
1 kott keedetud porgandeid
1 suurem sibul
3 küüslauguküünt
soola ja pipart maitse järgi
3 keedetud muna
1 toores muna
1 karp (Philadelphia) toorjuustu
sorts 20% hapukoort

Samm 1  (0:12)

Pane koorimata porgandid külma veega potti keema ja samasse potti ka 3 muna. Võta munad välja (keeta tasub oma maitse järgi), ehmata, koori ja pane jahtuma. Samal ajal otsi välja 2 kaussi täidisainete jaoks ja vooderda 26cm koogivorm paberiga.

Samm 2  (+8m = 0:20)

Lõika või viiludeks/kuubikuteks suuremasse kaussi, kalla sellele otsa jahu ja teelusikatäis peensoola. Näpi tainas puruseks (täisteraga tehes on natuke “purutaina” moodi rohkem kui muretainas, ei pruugigi päris hästi kokku hakata). Kui asi tundub üsna ühtlane, lisa vett – 2-3 supilusikatäit ja kindlasti külma, näpi see ka sisse ja pane tainas vähemalt pooleks tunniks külmkappi seisma.

Samm 3 (+5m = 0:25)

Pane ahi 210*C kraadi peale sooja (pöördõhk 195*C)

Millalgi nüüd saavad valmis porgandid (lödiks ei tasu keeta, ikka peaks pigem natuke “ala” kui “üle” olema oma küpsuselt) – kalla vesi ära, pane kaas tagasi peale ja lase neil kaane all kuivada seni, kuni porgandi koor üsna lihtsasti ja õhukeselt lahti tuleb.

Kuni porgand “tõmbab”, haki munad ja pane kaussi ootama. Seejärel haki valmis sibul ja küüslauk ning pane teise kaussi ootama.

Samm 4 (+15m = 0:40)

Koori ja riivi porgand jämeda riiviga ja lase pannil täitsa kuumaks minna. Seejärel lase natuke võid natukese õliga (natuke = minu puhul see tainategemisest ülejäänud võitükk) täitsa kuumaks, viska pannile sibul-küüslauk ja kui hakkab juba värv helenema, ka vähemalt pool porgandist. Prae, kuni porgand võtab pruunika karamelli-tooni. Sega hulka ülejäänud porgand ja tõsta jahtuma.

Porgandi praadimise ajal sega oma järgijäänud toores muna toorjuustuga (ei pea Philadelphia olema) ja lisa sellele segule lusikatäis hapukoort.

Kahe segamise vahel jõuad täpselt ka taina u 26cm läbimõõduga vormi põhja ja servadesse suruda ja siis valmissoojenenud ahju eelküsema panna (u 10min).

Samm 5 (+5m = 01:00)

Sega toorjuustusegu oma porgandiseguga. Maitse – vbla tahad sinna näiteks peterselli, tilli, tüümiani vms lisaks panna. Võis siis mõtlen kalorite peale ja lisad väikeseid kirsstomateid, riivitud toorest bataati vms.

Võta eelküpsetatud põhi ahjust, kalla segu sisse, silu tasaseks ja pane uuesti ahju tagasi.

Samm 6 (+15m = 01:15)

Pese ära nõud ja tee köök korda. Poole küpsemise aja peal (u 15min asi ahjus olnud) vaata oma pirukas üle – kui keskelt on väga kummi tõmmanud ja justkui kerkima kipub, torka kahvli või noaga auk sisse ja lase liigne õhk välja.

Samm 7 (+15min = 01:30)

krissu-porgandipirukas

Põhimõtteliselt võiks see asi nüüd ahjust välja tulla – aga ega seda kella järgi ju ei tea, vaata ikka peale ja katsu näpuga, kas tundub olevat selline kohupiimamassitaoline tihkus või on juustusegu veel täiesti vedel. Vajadusel lase veel 10min küpseda.

Enne söömist võiks pirukas kümmekond minutit jahtuda, muidu vajub täidis täiesti laiali. Päris ekstra-heaks läheb asi aga järgmiseks päevaks.

Pilt on kole. Pirukas ise oli ilus ja hea.

Lisa kommentaar