Inimese väljasuretamine: saab ka spermata

SLOleht on üles korjanud uudise, et Briti teadlaste avastuse kohaselt pole peagi lapsesaamiseks vaja muud, kui asjast huvitatud kodanike luuüdi. Ehk saab ka spermata. Ja varsti tehakse luuüdist ka munarakud valmis.

Sama uudise pikema versiooni saatis mulle mõne päeva eest FBI, kahjuks ei jagunud toohetk mahti asjasse süüvida. Nüüd lugesin üle ja hakkasin kartma.

Uudis, mis ühelt poolt viljatutele paaridele kindlasti rõõmusõnumina tuleb, tekitab minus küll õõva.

Olen pikka aega vaevelnud dilemma ees, et kuhu maani tuleb meditsiinisaavutusi kui edasiminekut tervitada ja millal muutub see loomuomase evolutsiooni takistamiseks. Ulmekad kloonitud sõduriarmeedest ja laboris ehitatud üli-beebidest ei ole ju mingi haruldus, ainult et senine fantastika saab ühel päeval reaalsuseks ja ehkki eesmärgid on justkui üllad, ei või tulemuse headuses kuigi kindel olla. “Road to hell is paved with good intentions” – põrgutee on sillutatud heade kavatsustega… Täpselt samale järeldusele jõudis ka Nobel, kelle maailmapäästmisplaan andis vahendi sellesinatse maailma hukka saatmiseks. Või iroonilisel kombel Nobeli preemia pälvinud Kary Mullis, kelle meetodit kasutatakse seni HIV-antikehade testimiseks – ja kes on viimased aastad üsna tulutult võidelnud farmaatsiatööstuse biljonibisnessi vastu, püüdes tõestada, et HIV ja AIDS ei ole sugugi nii üheses seoses kui meile selgeks teha püütakse.

Ja siis nad läksid – tegelikult küll varem juba – ning ühendasid tomati ja kala ning said kiiresti kasvava hiidtomati; ühendasid porgandi ja riisi ja said kuldse riisi ja nüüd on olemas mais, mis tõrjub ise kahjureid ja kartul, mis ei mädane ja õunad, mille koor on nii paks, et tõugud seda närida ei suuda ja… oh, nii palju põllumajanduslikke  imesid, et juurikaletist kaupa valides ei saa sugugi kindel olla, et sa koos kurgiga osakest lehma endale koju kaasa ei osta. Kõik selle nimel, et lõpeks nälg ja algaks otsatu õnn.

Ning siis nad läksid ja kloonisid lamba ja pärast koera ja kitse ja hobuse, ning on otsa inimestega ka lahti teinud – ainult et (vähemalt ametlikult) pole ühelgi klooninimesel veel inimeseks areneda lastud.

Ja siis õpiti tegema eelselektsiooni, valima uuele algavale elule sugu ja silmavärvi ja ignoreerima neid, kel geneetiliselt mõni haigus kaasa antud. Ja ikka oli veel vähe, sest nüüd nad ütlevad: pole vaja, me ehitame ise inimese.

Eetika vaatenurgast, et kas inimese püüd looduse loomulikku kulgu on viisakas või mõistlik – see on asja üks külg. Teine aga on eetika kui eksisteerimisõigus: ajastul, mil valik kui selline saab laialdaselt võimalikuks, muutuvad automaatselt veelgi tõrjutumaks kõik need, kes raamidesse ei mahu. Ehk mida lihtsam on ellimineerida kõik ebastandardsed, seda loomulikumaks muutub ka pahakspanu kõigi nende suhtes, kes sellegipoolest normatiividesse ei mahu. Ning neid inimesi on ja jääb alati olema, sest kõik vanemad ei lase oma lapsi katseklaasist läbi ja kõigil vanematel pole seda võimalik teha ja loodus on alati visanud vimkasid sisse, püüdku me kuis tahes neid riske kõrvaldada. Niisiis ei liigu ühiskond mitte mõistmise, vaid mõistmatuse poole.

Mul kraabib siiani hinge kääbustest tehtud dokfilmi ühe peategelase kommentaar – kui talle esitati “töövõiduna” uudist, et nüüdsest on võimalik tuvastada vastav “geeniviga” ning kõik taolise “veaga” lapsed aborteerida. Ehk mõtle kui tore, mitte keegi ei pea enam kannatama Sinu rasket saatust. Ja ta ohkas, sest rõõmusõnumi ridadevahelt luges ta tema välja deklaratsiooni, et temasugused pole maailma oodatud.

Kui kindel saab aga kesiganes meist olla, et MEID on maailmal vaja – just sellisena, nagu me oleme?

Või kui seni oli igalühel meist vähemalt funktsioon elu edasi viijatena, siis – nagu nüüd näha, kaob ka selline mõte. Sperma ja munarakk tulevad luuüdist ja pea see titt kuskile inkubaatorisse idanema ei panda.

Ning ühel päeval toodavad masinad inimesi, liinitööna. Ilusaid, standardseid, kuluefektiivseid ja masinatele alluvaid. Sootuid, muidugi. Sest milleks enam seks, kui selle tulemusena midagi ei toodeta.

12 kommentaari “Inimese väljasuretamine: saab ka spermata

  1. Eelselektsioon on tekitanud näiteks Hiinas, kus on ühe lapse seadus, olukorra, kus praguste 5-aastaste hulgas on üle 2 miljoni poisi rohkem kui sama vanu tüdrukuid. Mida see umbes 15 aasta pärast kaasa toob, võib igaüks ise oma fantaasia piires mõelda.

    Aga see on tegelikult päris hea teema, ma mõtlen ka sellele hästi palju, kus on eetilised piirid. Aga võib-olla evolutsioon ongi võtnud lihtsalt uue vormi. Nii nagu tehnika areng kiirendab edasist arengut tohutult, nii ka evolutsioon…
    Sest kust me tegelikult päris täpselt võime teada, mis oli Maa peal enne, kui näiteks viimane ülisuur looduskatastroof peaaegu kogu elu välja suretas ja meid nulli tagasi heitis. Ehk on see varemgi jõudnud samasse etappi?

    Ja ma jagan su arvamust, et võimalus valida ainult superinimesi on ohlik suund. Sest just- keegi ei tea, millal meist keegi enam kategooriasse ei mahu… Ja milline lai tööpõld avaneb, kui toota saab vabalt valitud omadustega isendeid. Iseäranis mõnele tuleviku- Hitlerile on see suurepärane väljavaade!

  2. Eugeenikas ja püüdluses übermenchi poole pole midagi uut, see, et teadus oma piire kompab ja mingit vaheetappi läbib – mitme otsaga asi; vaatame, mis on viimastel aastakümnetel sõjatehnika osas toimunud ja tõdeme, et praegu on terve planeet siiski alles ja ei näe välja päris kivikõrb prussakate ja Bushiga. Sisuliselt ei ole väga teadust appi vajagi, et selektsiooni osas karvane inimkäpp vahele panna, ei tundu, et seda kiputaks tegema, kuigi minumeelest nt peaks, eriti kui oma nina alt kaugemale vaadata ja päris suurele osale inimestele võiks paljunemine seadusega keelatud, kriminaliseeritud, olla. Seda kõikjal, globaalselt. Ja kolmandat maailma oleks viimane aeg sunniviisiliselt steriliseerima hakata, muidu võib tulla päev, kus tuleb neid hukkama hakata. Kui on käes see “aastal 20?? on keskmisel EL riigil 1/3 elanikest rändrohutirtsudest immigrandid” ja tavakodaniku maksud nii 2,5 kordsed võrreldes praegusega.
    Jah, olen küll misantroopne äärmusradikaal ning mõtlen pigem, kas seda parasiitliiki on vaja, üksikisenditest rääkimata. Bush ja Savikas ilmselt vastavad, et neid on hirmsasti vaja ja just sellistena nagu nad on.
    P.S. Oleks mõni miljard inimest vähem, ei peaks sööma lehmakurki ega betoonkoortega õunu.

  3. Radikaalne lähenemine muidugi, Wild, aga minu arust on Sul õigus. Vastutustundetut sigimist on tore õigustada meie kohaliku kehva iibega, aga globaalses plaanis ON maailm ülerahvastatud. Meie väike Eesti oma positiivseks pushitud iibega ei jää ellu, kui planeedil Maa on ühel hetkel näiteks 20 miljardit inimest.
    Ja veel üks apekt, mis kipub olema tõene nii meil kui ka igal pool mujal. Kes sigivad kõige enam? Kenad, edukad, haritud ja endaga toimetulevad inimesed, kel oleks oma järeltulevale põlvele midagi pakkuda või pigem vaesuse piiril virelejad, kes iseendagagi hakkama ei saa? Karata on, et pigem viimased, eksole. Vabandan siinkohal nende paljulapseliste perede ees, kelle kohta see määratlus ei käi (sest on loomulikult ka teistsuguseid inimesi), osutan lihtsalt üldisele suundumusele. Kas ei kipu mitte nii olema, et vanemahüvitise najal paljunevad need kodanikud, kes ise juba riigile koormaks olles lihtsalt õpitud abitust oma järeltulevate põlvede näol juurde todavad?
    Ja Leto Svet ja Vändra Aveli ruulivad…
    Selline mõttekäik siis. Enne, kui mind kividega surnuks loopima kihutate, püüdeke kaasa mõelda.
    P.S. Ma ei väsi imestamast, et kuida see ikkagi nii on: auto juhtimiseks on vaja juhiluba, maja ehitamiseks on vaja projekti aga lapsi tohivad ja oskavad kõik saada ja kasvatada?

  4. No ma olen selle mõttekäiguga nõus – et taolise tegevuse tulemusena võetakse ära looduslik iseregulatsioon. Eluiga pikeneb, aga mille arvelt ja – miks?

    Kui lasta asjadel loomulikul moel areneda, on mingi piirang nii ehk naa peal ja nende piirete nihutamine toobki kaasa olukorra, kus sigivad ka need, kellele emake loodus seda loomulikust intelligentsist ette pole näinud.

  5. Oh, selle keerulise lause lihtne mõte on tõdemus, et… teadus on kõiges halvas süüdi 😛 Aitab sigida neil, kes seda looduslikul moel teha ei saa. Aitab kesta neil, kellel loodus pole kesta määranud. ja seega on ka ülerahvastumise põhjuseks. 🙂

  6. Nuga võib kasutada nii võileiva tegemiseks, seente korjamiseks kui ka kellegi sisikonna põrandale laskmiseks.
    Sinu viimase kommentaari osas ei jää mul muud võimalust, kui anda sellele oma toetushääl – ma arvan ka, et keerakem maailmal värvid üldse maha, krdi kirju ja virvendab.

  7. Ei noh, eks see maailm langeb mingil hetkel mu arvates nii ehk nii. Kui arvestada, kuidas ajaloos on tsükliliselt toimunud nii väljasuremisi kui ka massilist liikide teket, siis tuleb tõdeda, et inimene on võrreldes mõndade väljasurnud liikidega ikka väga vähe siin planeedil toimetanud. Küll sureme me ka välja. Ja kui arvestada, kui sõltuv just see edukas inimene on heaoluühiskonna hüvedest, siis on paratamatus, et kui peaks toimuma langus tehnika kasutamises (kasvõi nt nafta saab otsa, toimub mingi suur katastroof vm), siis ellujääjate osahulka võime ainult spekuleerida.
    Aga lisama peaksin küll, et seda luuüdi-meetodit tuleb mingil hetkel rohkem ja rohkem kasutada, kuna maameeste sperma pidi kordades kvaliteetsem olema kui linnameeste oma ( http://www.etv.ee/?0545822 ) Ja kui arvestada, et see mugavuse tagaajamine kasvab ikka üha, siis kauaks neid maamehi kah vast pole. Sel juhul on see paljudele siiski ainus võimalus. Ja kuidas reguleerida, et kellel selle jaoks õigus on või ei ole, on kah keeruline teema.
    Aga teaduse poolt ma olen. Las pusivad.

  8. krissu
    kui teadus aitab sigida ntks naisel või mehel, kelle genofond on muidu OK, aga kes mingi omandatud puude või trauma tõttu ei ole võimeline seda ise tegema, siis kas ikka on asi ebaõiglane?
    ja muuseas, päris palju on geneetilisi või ka omandatud puudeid, mis muudavad inimese küll üldiselt veidi elukõlbmatuks, aga sigimist ometi ei takista.

    eih, geendisainitud lapsed ja riiklik kontroll sigimise üle saavad olema paratamatud

  9. Kui mul on vaja autot, siis ma hangin omale auto – mitte ei lase seda ehitada näiteks pudelikorkidest ainult selle põhjendusega, et need on minu pudelikorgid.
    Sama asi võiks äkki kehtida ka laste puhul? Et kui sa soovid last, siis… soovid sa last. Mitte oma genofondi jätkumist. Sest kui su lapse rakk ja sugulus sinuga on olulisem temast endast, äkki on miskit viltu sinu enda ja mitte temaga? Ning kui ei piisa ka aidatud viljastamisest ja see laps tuleks ehitada juppidest, mis pole selleks ette nähtud – lihtsalt põhjendusega, et see on sinu küljest võetud jupp – siis… noooh, ma ei tea.

    Maailmas on palju neid lapsi, kes juba on olemas ja juba vajavad omale vanemaid. Laste (eriti veel “normatiividele kohaldatud” väljalasete) vägisi juurdetootmises ei ole midagi loomulikku.

    ps. ma ei sea vähimalgi määral kahtluse alla erivajadustega inimeste lapsevanemlust. Vastupidi: ma leian, et lastel (ka “ebastandardsetel”) on ja peab olema õigus sündida ja eksisteerida ilma, et neid seejuures “praagiks” peetaks. Disainibeebid, käepärastest vahenditest ehitatud, on need, mida ma ei mõista.

Lisa kommentaar